+31(0)6 - 15 375 940
Helena Sustainable Innovations
Advies & realisatie energietransitie. Adviesgesprek? Maak een afspraak!
+31(0)6 - 15 375 940 Adviesgesprek? Menu

Proefwoning - All-electric concept

Van het gas los - Fase 1

Gas eruit, energieopslag als nutsvoorziening erin

Waarom zou je de energie van ver halen, als je de energie op je dak kan opwekken, voor je voordeur kan opslaan en op elk gewenst moment die energie kan omzetten voor eigen gebruik.

Nul op de meter (NOM)

Met het Helena all-electric concept kunnen in beginsel alle 7 miljoen woningen van Nederland in 2030 de transitie van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter kunnen hebben gemaakt. Het Helena all-electric concept maakt het mogelijk om elke bestaande redelijk tot goed geïsoleerde woning tegen relatief lage kosten van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter (NOM) worden gebracht.

In dit tussentijdse evaluatierapport wordt een evaluatie van het project Briellestraat pilot fase -1 “Proof of concept” van het Helena all-electric concept gemaakt.

Doelstelling

Doelstelling van Briellestraat Pilot fase 1 “proof of concept” is aantonen dat het Helena all-electric concept werkt en financieel haalbaar is met het oog op grootschalige uitrol van dit concept in een later stadium. Daarvoor is een goed geïsoleerde starterswoning (bouwjaar 2015, EPC=0.6) geselecteerd.

Helena all-electric concept

Starterswoning all-electric bijna nul op de meter (NOM)

Een uitvoerige beschrijving van het Helena all-electric totaal concept is opgenomen in een white paper, die kan worden opgevraagd.

In het kort komt het technisch concept erop neer dat warmte op het dak wordt opgewekt, bij lage temperatuur (ca. 10 °C) in de bodem wordt opgeslagen en vervolgens door een warmtepomp eruit wordt gehaald en omgezet in bruikbare warmte met hogere temperatuur ( 35 – 50 °C) voor verwarming en warm tap water.

Wat het Helena all-electric concept onderscheidt van soortgelijke oplossingen is dat dit concept uitgaat van een nutsaansluiting op een bodemlus onder/vanaf de straat, die in de plaats komt van de gasaansluiting.