+31(0)6 - 15 375 940
Helena Sustainable Innovations
Advies & realisatie energietransitie. Adviesgesprek? Maak een afspraak!
+31(0)6 - 15 375 940 Adviesgesprek? Menu

Aanpak Helena all-electric concept

Ook Lansingerland gaat ‘van gas los’

Om in 2050 CO2 neutraal te zijn, moeten we er met elkaar voor zorgen dat de bestaande 23.000 woningen in Lansingerland van het aardgas los gaan. Dit betekent per jaar gemiddeld 719 woningen. Een flinke opgave, waarmee we in Berkel en Rodenrijs van start gaan.

Pilot in de Briellestraat en omgeving

Om de opgave voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk dat woningeigenaren, overheid én bedrijfsleven samenwerken. In de Briellestraat in Berkel en Rodenrijs is één woning vorig jaar succesvol all-electric gemaakt. Helemaal van het gas af dus. Dit was fase 1. Het concept heeft zichzelf bewezen en daarom willen wij deze uitrollen in de rest van de Briellestraat. Dit is fase 2, een zogenaamde proeftuin of pilot. Het doel van zo’n proeftuin is om het concept verder te testen en daar veel van te leren. 21 huishoudens hebben aangegeven interesse te hebben in het meedoen aan deze proeftuin.

Bijdrage overheid

Vanuit de overheid is voor fase 2 een bedrag beschikbaar gesteld om de volgende 9 woningen aan de Briellestraat all-electric te maken. Zodra fase 2 klaar is, willen we doorpakken met fase 3, 500 woningen in diezelfde wijk: de Havenbuurt. Hiervoor heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Ministerie heeft namelijk in totaal € 90 miljoen beschikbaar gesteld voor 20 proeftuinprojecten in Nederland. Wij hopen natuurlijk dat wij bij die 20 proeftuinen horen.

Mocht onze gemeente een proeftuin toegekend krijgen dan levert dat voldoende subsidie op om 500 woningen in de Havenbuurt van gas los te krijgen. 1 oktober 2018 is dat bekend. Met de oprichting van een revolverend fonds van € 100.000,- voor leningen aan huishoudens om via all-electric oplossingen van gas los te komen in de bestaande bouw, geeft de gemeente alvast een extra impuls aan de verduurzaming van de gemeente.

Direct contact

Voor transitie naar een duurzame bedrijfsvoering bent u bij adviesbureau Helena Sustainable lnnovations aan het juiste adres. Wij staan met out-of-the-box concepten voor u klaar om u daarin te begeleiden.

Bel direct: 06 - 15 375 940

Stel uw vraag aan adviesbureau Helena

Aanhef *