+31(0)6 - 15 375 940
Helena Sustainable Innovations
Advies & realisatie energietransitie. Adviesgesprek? Maak een afspraak!
+31(0)6 - 15 375 940 Adviesgesprek? Menu

Woning / kantoor all-electric

Hoeve Wildrijk van het gas los

Hoeve Wildrijk naar bijna nul op de meter (NOM)

Hoeve Wildrijk is een stadsboerderij in Zoetermeer, waarin het voorhuis is ingericht als een woning en het achterhuis (de voormalige stal) als kantoor met circa 20 medewerkers. In Hoeve Wildrijk zijn Helena International B.V., Helena Technical Translations B.V., Helena Financial Services B.V., Helena Sustainable Innovations B.V. en AFAV Projectmanagement B.V. gehuisvest. Deze boerderij is in 2009 geheel opnieuw in traditionele stijl herbouwd op basis van bouwbesluit 2006. De boerderij is equivalent aan een huizenblok van ca. 4 woonheden. De hieronder beschreven aanpak is geschikt voor grotere huizenblokken en hoogbouw. Het toegepaste energieconcept om de boerderij nul op de meter te krijgen is een combinatie energiebesparing en het Helena all-electric concept met energieopwekking op het dak met een combinatie van 53 PV en 12 PVT panelen, 22 KWhtherm warmtepomp en 5 bodemlussen van elk 90m in de tuin voor opslag van warmte of koude in de bodem.

Hoeve Wildrijk

Aanvullende energiebesparende maatregelen

Het warmteverlies is teruggebracht door aanvullende isolatie en het stroomverbruik door het plaatsen van energiezuinige apparatuur. De vloer met vloerverwarming is dubbel geïsoleerd met een extra vloerisolatie. Het stroomverbruik van de ICT systemen, verreweg de grootste stroomverbruiker, is teruggebracht door over te gaan naar een thin client – terminal server configuratie. Ook het stroomverbruik van de warmtepomp is aanzienlijk teruggebracht door met de regeling van de warmtepomp rekening te houden met de warmtecapaciteit van het gebouw. Zo is het niet nodig dat de warmtepomp in de lente en herfst s’ nachts aansluit omdat overdag het gebouw voldoende opwarmt om de koude nacht door te komen. Het bruto energieverbruik in de figuur hieronder laat de besparing in het energieverbruik zien.

Energieverbruik

Opslag van elektrische energie

Midden 2018 wordt één van de bedrijfsauto’s vervangen worden door een EV-auto (Niissan Leaf 2018), die voorbereid is voor vehicle to grid (V2G). Met V2G kan in de nabije toekomst de EV-auto zowel elektriciteit laden als leveren. Overdag als de zon schijnt wordt de EV-auto door de PV-panelen op het dak geladen. ’s Avonds wordt die stroom vervolgens weer teruggeleverd aan de woning of het kantoor. Zo wordt het eigengebruik van duurzame energie geoptimaliseerd en kan optimaal gebruik gemaakt worden van gunstige inkoop- en verkoopprijzen van elektriciteit op de spotmarkt. De Hoeve is dan niet meer afhankelijk van de salderingsregeling en lage teruglevertarieven op momenten dat er veel aanbod is van zonne- of windenergie.

Direct contact

Voor transitie naar een duurzame bedrijfsvoering bent u bij adviesbureau Helena Sustainable lnnovations aan het juiste adres. Wij staan met out-of-the-box concepten voor u klaar om u daarin te begeleiden.

Bel direct: 06 - 15 375 940

Stel uw vraag aan adviesbureau Helena

Aanhef *